Vrijwillig ZZP pensioen beschikbaar voor zelfstandigen

Vanaf 15-01-15 kunnen zelfstandigen pensioen opbouwen met het vrijwillige ZZP Pensioen op flexibele basis. Het ZZP pensioen is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO, Zelfstandigen Bouw en  Loyalis, onderdeel van APG.

De laatste dagen verschenen diverse berichten dat ZZP’ers verplicht aan een pensioenfonds zouden moeten deelnemen. Werknemersvakbond FNV gevolgd door de werkgeversorganisatie AWVN als voorstander van een verplichte deelname aan een gezamenlijk pensioenfonds zoals dat ook voor een deel van de werknemers geregeld is via een cao. Ook de AFM is inmiddels voorstander van een verplichting, tenzij het ZZP Pensioen succesvol zou zijn.

Vanaf 15-01-15 is het mogelijk om op vrijwillige basis een ZZP Pensioen te regelen. Flexibel, transparant en vrijwillig. Precies zoals dat past bij zelfstandigen met een wisselend inkomen die hun inleg niet verloren willen zien gaan door gezamenlijke uitkeringen en hoge kosten. Om aan de ZZP Pensioenregeling deel te nemen hoeft u niet aangesloten te zijn bij een zelfstandigenorganisatie, deelname staat voor iedereen open.

Lage kosten en dagelijks overzicht

De deelnemer betaalt eenmalig € 40,- instapkosten. De vaste beheerkosten zijn € 35,- per jaar. De variabele beheerkosten bedragen jaarlijks 0,35% van het opgebouwde vermogen. De kosten van toe- en uittreding bedragen gemiddeld 0,03% per jaar van het beheerde vermogen. Dit is een indicatie, gebaseerd op een maandelijkse inleg en een inlegduur van 20 jaar. Deze lage kosten zijn goed vergelijkbaar met een collectieve pensioenregeling. Er is 24/7 inzicht in de waarde van uw opgebouwd pensioen en de verrichte stortingen.

Ook de belegginsmix is flexibel: Naarmate de pensioendatum dichterbij komt, wordt de samenstelling van de beleggingsmix aangepast waardoor er minder risicovol belegd zal worden.

Belangen deelnemende ZZP’ers gewaarborgd

De samenwerkende ZZP-organisaties hebben de Stichting ZZP Pensioen opgericht. De ZZP-organisaties nemen deel in het bestuur om de belangen van de deelnemende ZZP’ers blijvend te waarborgen. Het bestuur wordt ondersteund door een toekomstige deelnemersraad van ZZP’ers, die een ZZP Pensioen hebben afgesloten.

Bron: ZZP Nederland